Prevenția cancerului de piele

June 23, 2023
Protectia-solara-2023-WEB-1200x857.jpg

Importanța fotoprotecției și prevenția cancerului de piele

Mult așteptatul sezon estival ne duce cu gândul, în primul rând, la un bronz frumos. Însă, câți dintre noi știm cât de nocivă este expunerea solară pe termen lung?Expunerea solară îndelungată, la ore nepotrivite, duce,  pe termen lung la îmbătânire cutanată și cancer de piele.

De ce este importantă protecția solară?

Radiațiile solare pot fi clasificate în radiații ultraviolete de tip A (UVA), radiații ultraviolete de tip B (UVB) și radiații ultraviolete de tip C (UVC).

UVA: lungime de undă 320-400 nm- întâlnite permanent, prezente pe tot parcursul anului; pătrund chiar și prin sticlă, fiind resonsabile de îmbătrânirea cutanată și cancere cuanate.

UVB: lungime de undă 290-320nm- variază în funcție de anotimp, nu pătrund prin sticlă, însă sunt responsabile de arsuri solare, cancere cutanate și îmbătrânire cutanată.

UVC: lungime de undă 100-280 nm- absorbite de atmosferă

 

Astfel, expunerea la radiații de tip UVA si UVB contribuie la fotoîmbătrânire, reprezentând, totodată, principala cauză de cancer de piele.

Lumina vizibilă, cu un spectru mai mare de 400-750nm, poate, de asemenea, agrava dermatoze pre-existente, precum: melasma, hiperpigmentarea post-inflamatorie, urticaria solară, porfiria cutanată.

Cancerul de piele

Este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit, însă, totodată și unul dintre cele mai ușor de prevenit tipuri de cancer.

Cele mai des întâlnite tipuri de cancere cutanate sunt carcinomul bazocelular, scuamos (sau spinocelular) si melanomul malign, cea mai agresivă tumoră cutanată.

Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, în întreaga lume.

Dacă prognosticul în cazul carcinomului bazocelular este unul bun, în cazul carcinomului scuamos și a melanomului, situația nu este la fel de încurajatoare, depinzând de diverși factori, dintre care un rol important ocupându-l detecția (precoce sau tardivă). Astfel, melanomul, tumoră dezvoltată din celulele melanocitare ale pielii, transformate malign, este responsabil de 75% din totalitatea deceselor provocate de cancerul de piele, aproximativ 2/3 din cei diagnosticați cu melanom in stadiu avansat pierzându-și viața chiar în primul an din momentul stabilirii diagnosticului.

De aceea, evitarea expunerii solare și fotoprotecția, ramâne o armă la îndemâna oricui, în prevenția cancerului de piele.

Cum ne protejăm de soare?

Evitați expunerea solară între orele ‘cu risc’- 10-16

-Folosiți zilnic o cremă de protecție solară, atât UVA cât și UVB, pe întreaga perioadă a anului, pe suprafețele expuse (inclusiv în zilele ploioase, înnorate, sau în cursul vacanțelor la ski, mai ales la nivelul feței)
-Aplicați crema de protecție solară cu 30 min înainte de a ieși din casă, pe zonele expuse
-Evitați expunerea solară a bebelușilor sub 6 luni!
-Folosiți, pentru copilul dumneavoastră, o cremă de protecție solară adecvată, de la 6 luni
-Reaplicați crema de protecție solară dupa îmbăiere/înot
-Folosiți haine ușoare, preferabil cu filtre UPF (UV-protection factor)
-Protejați ochii, cu ochelari de soare cu filtru UV (soarele poate produce cataractă, fotokeratită, fotoretinită, degenerescență maculară, melanom ocular, etc)
-Evitați solarele și alte dispozitive de bronzare artificială!

Ce cremă de protecție solară alegem?

Foarte important: să ofere protecție atât UVA cât și UVB, cu SPF de minim 30.


Formulă adecvată tipului nostru de piele: lapte, cremă, loțiune sau spray (se va lua în considerare și o eventuală dermatoză pre-existentă- ex. dermatită atopică, ichtioză, dermatită seboreică/acnee)


Reaplicată la 2 ore, sau mai repede, în funcție de caracteristicile personale și ale produsului
Și, fiindcă fotoprotecția împreună cu prevenția fac casă bună împreună, va așteptăm la evaluarea dermatoscopică periodică a alunițelor dumneavoastră!

Dr. Ignat Sonia

Dr. Ignat Sonia

Medic primar dermato-venerolog

Birou Informații Specialități Medicale:

Birou Informații Laborator:

Birou Informații Imagistica:

Birou Informații Specialitati Chirurgicale:

© 2024. Toate drepturile rezervate. Developed by INFO SMART PC