DEPARTAMENTUL ATI NOVA VITA (Anestezie si Terapie Intensiva) asigura toate serviciile necesare unei asistențe de anestezie competente, incluzând, dar nelimitându-se la:
Anesteziile vor fi asigurate în funcție de caz, individualizate, inclusiv în regim day-case după necesități și conform indicațiilor Societății Naționale de Anestezie și Terapie Intensivă. Din aceste considerente, monitorizarea pre, intra și postoperatorie se conformează Normelor Europene de Specialitate, așa cum au fost ele emise și adoptate de Societatea Europeană de Anestezie, ESA – European Society of Anaesthesiology.
Consultul preanestezic are obiective specifice:
Anestezia
Buna desfășurare a interventiei chirurgicale necesită o anestezie de bună calitate, adică în condiții de stabilitate hemodinamică și cu asigurarea analgeziei. In functie de actul medical ce urmează a se desfășura, pacienților li se vor propune tehnicile anestezice corespunzatoare. Pentru anestezia generală, este necesară și hipnoza, adică somnul anestezic, lipsit de vise și de conștientizare. Evenimentele desfășurate în timpul anesteziei generale nu pot fi conștientizate. Înainte de terminarea anesteziei, aceasta este reversată, pacientul trezindu-se după terminarea intervenției chirurgicale, fără durere. Tratamentul durerii este profilactic, ceea ce înseamnă că se previne apariția durerii. Totuși, având în vedere variabilitatea individuală a pragului dureros, necesarul analgezic va fi dozat postoperator conform caracteristicilor pacientului.
Analgezia la naștere
Analgezia peridurală la naștere este actualmente frecvent utilizată pentru calmarea durerii, asigurând o naștere în condiții de confort.
Gravida va avea o discuție în prealabil cu medicul anestezist (de preferat în trimestrul al III-lea de sarcină), în care va fi informată asupra avantajelor și dezavantajelor anesteziei regionale (peridurală și spinală), neomițând riscurile materne și fetale. Viitoarele mame vor fi informate detaliat asupra pregătirilor necesare, a procedurilor anestezice, dar și asupra situațiilor în care se impune convertirea unei analgezii la naștere în anestezie peridurală sau generală pentru intervenția cezariană sau altă manevră obstetricală impusă de evoluția travaliului. Se va urmări întotdeauna interesul mamei și al fătului, orice act medical fiind subsecvent respectării acestora.