• Spitalizare

    Cardiologie Intervențională


    Cardiologie Intervențională

Cardiologie Intervențională/Angiografie

Cardiologia intervențională reprezintă o ramură a cardiologiei prin care se pot trata o serie de boli ale inimii cu ajutorul unor instrumente, catetere, introduse prin abord minim invaziv, percutan.

 

Cardiologia intervențională reprezintă o ramură a cardiologiei prin care se pot trata o serie de boli ale inimii cu ajutorul unor instrumente, catetere, introduse prin abord minim invaziv, percutan.

Prin intermediul unor catetere introduse în sistemul arterial se pot trata în mod minim invaziv multe afecțiuni cardiace, ca alternativă la chirurgia cardiacă.

De rutină, aceste proceduri implică introducerea unei teci (tubulet fin) în artera femurală (prin membrul inferior) cu scopul accesării inimii utilizând vizualizarea ei prin intermediul razelor X (floroscopie) și a substanțelor de contrast.

Pentru încanulare se poate utiliza și abordul radial (prin membrul superior); acest tip de abord oferă o serie de avantaje incluzând: accesibilitatea prin această metodă la majoritatea pacienților, controlul eventualelor complicații locale (mai ales la pacienții care necesită tratament anticoagulant) și nu în ultimul rând pentru comfortul pacientului, care are posibilitatea să se ridice și să se mobilizeze imediat, fără sechele semnificative. (Această cale de abord este preferată atât de pacienți cât și de medicii care lucrează în compartimentul de cardiologie intervențională a spitalului Nova Vita din Tîrgu Mureș)

Cele mai importante avantaje ale cardiologiei intervenționale sunt minimizarea cicatricilor, a durerii, a perioadei lungi de recuperare asociate unei eventuale intervenții chirurgicale majore.

Procedurile care sunt efectuate prin cardiologia intervențională în afară de cele diagnostice sunt:

Angioplastia: angioplastia coronariană transluminală percutanată reprezintă tratamentul unor stenoze coronariene ca urmare a depunerilor de colesterol. De cele mai multe ori procedeul implică introducerea unor mici proteze endovasculare cunoscute sub numele de “stent”-uri coronariene. Ultimele generații de “stent”-uri sunt acoperite cu un polimer care conține un medicament care previne restenoza, principala complicație tardivă a “stent”-urilor coronariene.  Ele sunt cunoscute ca “DES” (Drug Eluting Stent). Metoda este extrem de utilă în infarctul miocardic acut.

Valvuloplastia: reprezintă dilatarea percutană a unor valve cardiace îngustate.

Trombectomia intracoronariană: reprezintă extragerea unor trombi (chiaguri) din arterele coronare (arterele care irigă inima).

La congenitali (malformații ale cordului): reprezintă tratamentul intervențional al unor malformații cardiace (defecte septale, stenoze valvulare, tratamentul și urmărirea hipertensiunii pulmonare).

Compartimentul de cardiologie intervențională funcționează la Nova Vita din aprilie 2010.

Proceduri de cardiologie intervențională:

Proceduri diagnostice:

●  Coronarografie selectivă;

●  Cateterism cardiac cu înregistrare de parametrii hemodinamici;

●  Ventriculografie;

●  Diagnosticul hemodinamic și angiocardiografic în malformațiile cardiace complexe la nou născut, copii și adulți;

●  Explorarea angiografică a arterelor carotide și a vaselor cerebrale;

●  Arteriografie periferică;

●  Explorarea angiografică a aortei toracice și a celei abdominale;

●  Angiografia vaselor viscerale;

Proceduri de cardiologie intervențională:

●  Angioplastie coronariană;

●  Angioplastie coronariană cu implant de stent de tip “bare metal”;

●  Angioplastia coronariană cu implant de stent de tip “drug eluting”;

●  Prevenția și tratamentul infarctului miocardic acut și a anginei instabile prin angioplastie primară. 


Birou Informații Specialități Medicale:

Birou Informații Laborator:

Birou Informații Imagistica:

Birou Informații Specialitati Chirurgicale:

© 2024. Toate drepturile rezervate. Developed by INFO SMART PC