RECUPERAREA POST COVID-19: DE UNDE ÎNCEPEM ȘI CE ANUME TREBUIE SĂ FACEM?

March 9, 2021
elder-patient-with-medical-mask-being-checked-by-covid-recovery-center-female-doctor_23-2148847860.jpg

RECUPERAREA POST COVID-19: DE UNDE ÎNCEPEM ȘI CE ANUME TREBUIE SĂ FACEM?

Ai fost infectat cu Covid-19? Ai reușit să treci ușor peste boală? Mai ai ceva simptome acum? Iată câteva dintre întrebările care în contextul pandemic actual sunt foarte comune…

Din păcate tot mai multe persoane pot descrie din proprie experiență ce înseamnă infecția cu noul coronavirus. La fel de cert însă este și faptul că o parte (chiar o mare parte) dintre pacienții VINDECAȚI de Covid-19 mai AU SIMPTOME care pot dura săptămâni sau chiar luni întregi:

-simptome respiratorii

-bronșită obliterantă cu pneumonie în organizare (precursor al fibrozei pulmonare)

-fibroză pulmonară

-bronșiectazii

-boală pulmonară vasculară

-leziuni ale mușchilor inimii

-probleme legate de coagulare, probleme ale vaselor de sânge, etc.

Acest lucru crește riscul apariției problemelor de sănătate pe termen lung. Principalele complicații post pneumonie Covid-19 sunt fibroza pulmonară și boala pulmonară vasculară. Acestea apar de regulă la pacienții care au avut nevoie de internare pe secțiile de terapie intensivă sau cei care au avut nevoie de oxigen la domiciliu.

Ca și simptomatologie, pe lângă simptome respiratorii pacienții acuză și fatigabilitate (oboseală), dispnee (respiraţie îngreunată sau o dificultate în timpul actului respirator), dureri articulare, toracice, tuse, etc.

Așadar, ce e de făcut dacă ai simptome post-Covid?

Dacă ai fost infectat cu virusul SARS-Cov-2 și te mai confrunți încă cu simptomele de mai sus, nu trebuie să intri în panică dar trebuie să știi că este foarte important să îți verifici starea de sănătate. Există o serie de analize și investigatții care sunt recomandate, la fel și terapii și protocoale de recuperare pe care le poți urma pentru a te asigura că ai o stare de sănătate optimă.

TERAPIA HIPERBARĂ ÎN RECUPERAREA POST COVID-19

În funcție de severitatea infecției COVID-19, în urma pneumoniei acute pe care o poate cauza aceasta, va exista un grad de fibroză pulmonară. Înainte de a merge mai departe, trebuie să știi că fibroza pulmonară este o boală care afectează ambii plămâni și care îți va da simptome precum lipsă de aer la efort, tuse seacă, dureri ale articulațiilor, etc. În cazul fibrozei țesutul afectat şi cicatrizat devine rigid şi astfel plămânii nu mai funcţionează corect.

Terapia hiperbară, deși nu poate duce la regresia fibrozei pulmonare, poate, prin efectul antiinflamator, să prevină extinderea acesteia. Oxigenoterapia hiperbară reduce inflamația spațiului alveolar, îmbunătățind astfel oxigenarea sângelui și fiind foarte indicată ca și terapie post Covid-19.

Pe lângă EFECTELE POZITIVE pe care OXIGENOTERAPIA HIPERBARĂ le are asupra țesutului pulmonar, aceasta ajută la AMELIORAREA SIMPTOMELOR DIN SINDROMUL POST COVID:  oboseală, dispnee, dureri articulare, afectarea cognitivă, tulburări de somn, tuse; precum și la RECUPERAREA LEZIUNILOR NEUROLOGICE CAUZATE DE INFECTIA COVID 19: pierderea mirosului și a gustului.

Efectul antiinflamator combate direct sindromul inflamator sistemic cauzat de furtuna de citokine specifică infecției cu SARS-Cov-2.

Înainte de a începe terapia hiperbară, sunt indicate o serie de INVESTIGAȚII IMAGISTICE, cum ar fi CT sau RMN, pentru a se stabili mai exact severitatea leziunilor pulmonare. În acest fel ne asigurăm și de faptul că terapia hiperbară NU cauzează leziuni pulmonare datorită presiunii. Se va realiza terapia hiperbară doar după evaluarea raportului risc/beneficiu, pentru fiecare pacient individual.

Fiecare pacient beneficiază de un protocol terapeutic individual (număr de ședințe, durata ședințelor și presiunea de lucru), elaborat de o echipă multidisciplinară, în funcție de simptomatologie, stare generală și gradul de afectare pulmonară.

Răspunsul la tratament este evaluat prin consultație și examinare imagistică (CT sau RMN de control), în funcție de protocolul terapeutic pentru fiecare pacient în parte.

Nova Vita Hospital dispune de cea mai modernă cameră hiperbară monoloc, PERRY Sigma 36 cu flux continuu și de personal calificat, terapia hiperbară oferită fiind la cele mai înalte standarde de siguranță și confort.

PROTOCOL RECUPERARE MEDICALĂ POST COVID-19

Pentru cei care au trecut prin infecția cu SARS-Cov-2 este bine de știut că se recomandă și urmarea unui protocol de recuperare medicală adecvat. Specialiștii în reabilitare din cadrul Centrului de Recuperare Medicală Nova Vita îți pot elabora programul de recuperare care ți se potrivește cel mai bine, de la creșterea gradată a efortului fizic, la educația privind conservarea energiei, adaptarea mediului la domiciliu și la serviciu, intervenții de reabilitare pentru orice deficiențe funcționale individuale.

În faza post-acută a bolii, se recomandă realizarea asistenței de reabilitare de către echipa multidisciplinară, cu evaluare clinică funcțională. Competențele echipei noastre includ:

-Reabilitare medicală

-Kinetoterapie

-Terapie ocupațională

-Consiliere psihologică și psihoeducație

-Logopedie

-Nutriție

-Asistență socială

Obiectivele de reabilitare se stabilesc în raport cu impactul funcțional al infecției COVID-19 asupra sistemului respirator și altor sisteme/organe, luându-se desigur în considerare și factori personali. Pentru evaluarea capacităților funcționale cardio-respiratorii și a toleranței generale la efort, pot fi aplicate următoarele teste funcționale:

-Scala funcțională specifică a pacientului

-Monitorizarea saturației de oxigen și a indicilor vitali

-Scala Borg di Borg CR10- evaluarea gradului de dispnee și fatigabilitate

-Testul de mers de 6 minute – capacitate funcțională

-Scorul Barthel – evaluarea capacităților funcționale cotidiene

-Testul de 30 secunde așezat – ridicat în picioare – capacitatea funcțională limitată

-Goniometria

-Evaluarea forței musculare

REABILITAREA  PULMONARĂ: după depășirea fazei post-acute a bolii, pentru diminuarea deficitelor respiratorii și controlul sechelelor extrapulmonare.

Managementul de reabilitare în perioada post-acută:

-Stabilirea obiectivelor

-Reeducare fizică: tratament postural, reeducare respiratorie, antrenare cardio-respiratorie de efort, reeducare ADL, logopedie

-Suport psiho – emoțional

 

PROGRAMĂRI LA TEL.: 0725 154 140 – consult pneumologie

                                               0724 070 776 – consult pentru inceperea sedintelor de oxigenoterapie hiperbara

                                               0735 701 711 – consult recuperare medicala

 

Autori:Dr. Tîlvescu Cătălin, medic specialist Chirurgie Generală; Oxigenoterapie Hiperbară

Dr. Bordean Liliana, medic specialist Recuperare Medicală

Dr. Moga Erika, medic specialist Pneumologie

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Birou Informații Specialități Medicale:

Birou Informații Laborator:

Birou Informații Imagistica:

Birou Informații Specialitati Chirurgicale: